sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Korttelikierros

Bertta:
Aina välillä pääsen valjastelemaan emännän kanssa. Tiedän, että pääsen ulos, kun hän hakee valjaat eteisestä, ja silloin olen heti ovella odottamassa. En aina malttaisi odottaa, että saan valjaat päälle, mutta muuten en kuulemma pääse ulos.

Minulle on myös opetettu, etten saa livahtaa ovesta ulos, vaan emäntä yleensä kantaa minut kynnyksen yli.

Yleensä menemme ulos terassiovesta, jolloin pääsen ensiksi tepastelemaan nurmikolle. Sitten kävelemme "korttelin ympäri" -kierroksen, eli meidän ja ylänaapurin talojen ympäri. Siitä lenkistä pidän.

Tepastelua soratiellä.

Kierros kestää ehkä parisen kymmentä minuuttia, kun välillä pitää pysähtyä nuuskuttelemaan tuoksuja. Yleensä haisee vain koiran pissa, mutta joskus tunnen jonkun häivähdyksen myös toisesta kissasta. Myös lintuja ja hyönteisiä piisaa, ja niitä on kiva jahdata.

Nuuskuttelua - onko tässä ollut naapuruston kissa?

Tultuamme takaisin omalle pihalle jäämme joskus vielä ulos hetkeksi, jonka jälkeen minut pakotetaan takaisin sisälle. No, joskus menen kyllä ihan itsekin, mutta olisihan se kiva viipyä ulkosalla vielä hetki lisää.

En tod. tule sisälle vielä. Vastahan pääsin ulos!

Emäntä:
Bertan kanssa on kiva olla ulkona valjastelemassa, kun huomaa, kuinka hän viihtyy. Vielä emme ole kohdanneet lyhyillä lenkeillämme lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä tai koiria. Onneksi.

Berttaa on tosiaan yritetty opettaa, ettei se saa livahtaa ovesta ulos. Meillä ei ole ns. tuulikaappia, jolloin voisi ensin sulkea sisäoven ennen ulko-oven avaamista. Bertta on aika monta kertaa päässyt livahtamaan ulos luvatta. Olemme yrittäneet opettaa Berttaa siten, että ainoa tapa, jolla Bertta saa mennä ulos, on kynnyksen yli kannettuna. Eli ei ikinä itse.

Aika hyvin hän sen nyt ilmeisesti osaa. Toissa päivänä, kun olimme menossa valjastelemaan, ajattelin laiskuuttani, etten kantaisi häntä. No eihän se kissa sieltä tullut vaikka ovi oli auki ja minä jo ulkona, vaan odotteli, että tulisin kantamaan hänet ulos. Hyvä Bertta!

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyllä! Emäntä saisi vaan viedä mut ulos useammin!

   /Bertta

   Poista
 2. Meillä on sama juttu ettei tuulikaappia ole. Onneksi kukaan muu kuin Aada ei yritä ulos livahtaa, mutta Aada on taas muuten niin kiltti ja tulee luokse kutsusta aina jos pääsee ulos vahingossa, joten se ei onneksi niin haittaa... Aamos ja Nanna taas ovat oppineet sen että valjaat puetaan päälle ennen kuin lähdetään, joten ne yleensä odottavat kltisti, jollei sitä ovea nyt älyttömän kauan auki pidetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, no ihan kohtuullisesti Bertta osaa, jos ei ovea pidä auki minuuttikaupalla. Mutta se ei kyllä tule takaisin vaikka kuinka kiltisti pyytäisi. Houkuttelu on sen sijasta vielä toistaiseksi toiminut, useimmiten suosikkilelu tai vastaava.

   Coco on tietenkin vielä täysin opettamatta...

   /Emäntä

   Poista
 3. Onpa reipasta ulkoilua! Me tähdätään samaan, mutta ollaan aika aloittelijoita vielä :)
  Vertti haluaisi kysyä Bertalta, että oliko niihin valjaisiin tottuminen kamalaa ja veikö se paljon aikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli ne aluksi aika erikoisen tuntuiset. Mutta emäntä keksi, että puetaan ne päälle ja sitten leikitään jotain yhdessä, esim. sulkaleikkikalun jahtaamista, niin kappas ne valjaat oli unohdettu sekunnissa. Sit mä ymmärsin, etteivät ne rajoita mun liikkumista eikä muutenkaan ole haitaksi. Terkkuja Vertulle!

   /Bertsu

   Poista
 4. Reipasta ulkoilua! Hyvä Bertta!
  Ja hyvä että Bertta on oppinut ettei itsekseen mennä kynnyksen yli. Epäilen tosin, että se oppi on mielessä vain tarvittaessa eikä siihen ihan kokonaan voi luottaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, lol! Tuo on niiiiin osuva kommentti! Ei Berttaan joo ole luottamista. Kun silmä välttää, hän tekee mitä mieleen tulee. Sama pätee ruokapöydän ja keittiösaarekkeen päällä pomppimista, mikä on siis ankarasti kiellettyä. Molemmilla se tepastelee iloisesti, kun olemme ulkona tai muualla kodin tiloissa, esim. yläkerrassa nukkumassa.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Joo, on mä aika fiksu. Silloin kun mä haluun. ;-)

   Poista
 6. Vai ei kissoja muka voi opettaa! Hyvä Bertta!

  VastaaPoista