lauantai 9. elokuuta 2014

Viime hetken valmisteluja

Emäntä:
Tässä esille otettuna tavaroita, joita saatamme tarvita Cocon synnytyksen alkaessa.


Kissan uusi kotilääkäri -kirja on opus, jota sekä emäntä että isäntä ovat lueskelleet, jotta voisimme hoitaa Berttaa ja Cocoa mahdollisimman hyvin kaikissa elämänvaiheissä. Nyt, kun Cocon tiineys varmistui, kirja on ollut jälleen tiivisti käytössä. Kuvassa esitetyt tavarat ovat myös pitkälti kirjassa mainittuja tarpeellisia tarvikkeita.

Kamera on tietenkin pakko olla käden ulottuvilla. Mikäs kissabloggaaja muuten olisin? Tällä hetkellä minulla testikäytössä Sonyn DSC-RX100-kamera, joka on erittäin toimiva ja suorituskykyinen pokkarikamera.

Hammaslankaa saatetaan tarvita, jos pennun napanuora vuotaa verta sen jälkeen, että se on katkaistu. Jos emo puree napanuoran irti tai ihminen auttaa nirhaamalla napanuoran kynsien välissä poikki, verenvuotoa ei pitäisi olla. Varotoimenpide siis.

Käsidesiä. Kädet pestään tietenkin ihan vedellä ja saippualla ennen tapahtuman alkuja, mutta jos joudumme auttamaan Cocon omin käsin, voimme nopeasti desinfioida kädet ennen toimenpiteeseen ryhtymistä.

Pissa-alustat. Koiranpentujen sisäsiisteyden treenaamiseen tarkoitetut imukykyiset pissa-alustat, kelpaavat hyvin pesän lattian suojana. Alustan voi synnytyshässäkän jälkeen hävittää helposti. Alunperin olin ostanut pissa-alustat 4-5 tuntista mökkimatkaamme varten, kun Bertta ja myöhemmin Coco olivat pieniä, enkä ollut varma kestävätkö he pissaamatta mökille saakka. Tulevat siis hyötykäyttöön nyt.

Ravinteikas kissanruoka on erittäin tärkeää imettävälle emolle. Jo tiinenä oleva naaras alkaa kasvattaa energiavarastojaan syömällä enemmän. Energiantarve lisääntyy tiineyden aikana normaalista 60 kcal/kg/vrk:ssa 100kcal/kg/vrk:ssa. Imetyksen aikana energiantarve lisääntyy edelleen 240 kcal/kg/vrk:ssa. Meillä syödään normaalisti suurin piirten 1/3 raksuja, 1/3 raakaa ja 1/3 märkämuonaa. Nyt tiineyden aikana ja erityisesti, kun imettäminen käynnistyy, annan Cocolle energiapitoisempaa penturuokaa. Vom Feinsteniä Coco söi pentuna ja tiedän sen maistuvan. Nantura-raksuja ajattelin pitää esillä koko ajan.

Pyyhkeet eivät varmaan selitystä vaatine.

Kissanmaitoa Coco saa heti synnytettyään, koska silloin on hyvä juoda paljon, jotta imetys pääsisi hyvin käyntiin. Kissanmaito oli kasvattajan vinkki - jos ei tavallinen vesi maistu, luulisi ainakin kissanmaidon maistuvan. Pääasia on, että saa nestettä tarpeeksi.

Vesi- ja ruokakuppi ovat myös itsestään selviä.

Ruokaöljyllä kehotetaan Kissan uusi kotilääkäri -kirjassa pesemään nisät synnytyksen yhteydessä. Näin siis teemme.

Talouspaperi tulee tarpeen puhdistamisessa sekä, jos joutuu auttamaan emoa synnytyksessä, jos pentu on juuttunut synnytyskavaan. Tällöin pennusta otetaan hellästi mutta varmasti kiinni (tässä talouspaperi estää otteen liukastumisen) ja vedetään varovasti supistusten tahdissa.

Hui, näillä eväillä jäädään odottelemaan tositoimia. Tätä kirjoittaessani voin kertoa, että synnytys on alkamaisillaan. Sen verran levoton Coco on ja maukuu taukoamatta. Pitäkää peukut pystyssä!

20 kommenttia:

 1. Onnea Cocolle ja myös tietysti sijaisemolle ja -isälle! Toivottavasti kaikki menee hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, toivotaan, että kaikki menee hyvin! Peukut pystyyn!

   Poista
 2. Täällä on peukut ja kissojen tassut pystyssä että kaikki sujuu hyvin! <3

  Kiva lukea mitä muilla on synnytystä varten olemassa. Meillä Ellan kanssa ollut aikoinaan hirveästi asioita varalla synnytystä varten, nyt varaudutaan hiukan toisin ihan senkin takia että sinä päivänä kun on laskettu aika, minun on pakko olla poissa kotoa (maksimissaan 8h) yo-kirjoitusten takia ja meillä on tällöin kotona tuttu synnytysvahtina. Oma lista Ruskan synnytystä varten on suurinpiirtein seuraavanlainen:
  - Kamera
  - Digitaalivaaka
  - Selkeä kansio, jossa paperit joihin on helppo merkitä jokaisen pennun tiedot (syntymäaika, sukupuoli, syntymäpaino, tuntomerkit eli todennäköisesti se minkäväristä kynsilakkaa on hännänpäässä jne) sekä se, mihin aikaan supistukset ja ponnistukset ovat alkaneet, tulleiden istukoiden määrä jne. Kansioon on tarkoitus myös laittaa ensimmäiselle sivulle parin tutun kasvattajan yhteystiedot ja luettelo sekä yhteystiedot päivystävistä eläinlääkäreistä lähialueella - ihan varmuuden vuoksi.
  - Desinfointiaine ja talouspaperi
  - Pyyhkeitä ja kroonikkovaippoja (eli noita "pissa-alustoja")
  - Desinfoidut sakset
  - Emonmaidonkorviketta (en voi edellisen kerran jälkeen olla hankkimatta tätä varuille... jos pennut eivät tarvitse, mikä on todennäköistä, niin juotetaan emolle/myydään eteenpäin) ja letkutusvälineet
  - Kertakäyttöhanskoja
  - Lämpötyyny (semmoinen sähköllä toimiva ja sitten semmoinen mikrossa lämmitettävä kauratyyny jos käykin niin että joudutaan vaikka lähtemään eläinlääkäriin)
  - Emolle ajattelin testata kasvattajakurssilla suositeltua Royal Canin Convalescence supportia toipilasruuaksi

  Huhheijjaa, ihan täällä ruudun toisella puolella jännittää teidän puolesta ja hiukan jo Ruskankin (kaukana häämöttävän) synnytyksen takia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä lista teilläkin on! Digitaalinen keittiövaaka meilläkin on, se unohtui listaltamme.

   Poista
 3. Hyvin olette varustautuneet! Teillä ei taideta ensi yönä oikein makoisasti nukkua.. :-)

  VastaaPoista
 4. Oh, kuinka jännittävää. Onnea synnytykseen!

  VastaaPoista
 5. Ooh, jännittää teidän puolesta ihan älyttömänä! Voimia Cocolle ja myös ihmisille. :)

  VastaaPoista
 6. heräsin taas, huomenta. Ootteks te nukkuneet ollenkaan?

  VastaaPoista
 7. Onnea ja menestystä! Saattoi se Minnan veikkaus osua, että sekä lauantaina että sunnuntaina syntyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Käytännössä meillä synnytettiin molempina päivinä. Merkataanko muuten sunnuntaina syntynelle eri syntymäpäivä rekisteriin? ;-)

   Poista