maanantai 29. syyskuuta 2014

Manikyyriä Bertan ja Cocon tapaan

Emäntä:
Minulla on pitkään ollut ajatuksena kertoa kuvin, miten meillä leikataan kynsiä. Monella tuntuu kissojen kynsien leikkuu olevan haaste. Meillä Bertta ja Coco saattavat manikyyrihoidon aikana jopa kehrätä, kun tietävät saavansa nameja toimenpiteen jälkeen.

Kynsien leikkaaminen ja valokuvaaminen on vaikea saada onnistumaan samanaikaisesti, joten Naukulan Mamma avusti valokuvaamisessa. Kiitos siitä!

Bertta:
Meidät on opetettu pienestä alkaen siihen, että emäntä pistää meidät makaamaan selin hänen sylissä. Käytännössä asento on puoliksi istuva. Sitten hän ottaa kiinni yhdestä käpälästä kerrallaan ja painaa hellästi kynnen esille. 

Hyvät kynsileikkurit ovat A ja O. Luotan emäntään 110 prosenttisesti.

Näin mä makaan selälläni manikyyrissä.


Ainoa, mikä tässä kuvasarjassa hieman ärsyttää on se, että pennut
peuhaavat taustalla. Eivätkö ne ymmärrä, että manikyyrituokion
pitäisi olla nautinnollista ja rahoittavaa?!

Mmmmm. Keskity. Nauti. Helv***n pennut tuolla taustalla, älkää häiritkö!

Ja vielä takatassut. Kohta on valmista!

Jess. Namiaika! Paljon palkintoja mulla nyt heti!

Ja sitten Cocon tyylinäyte:

Näin hienosti minäkin osaan maata manikyyriasennossa.
(Huomatkaa Bertta tuossa taustalla. Bertta odottaa MINUN nameja!)

Välillä minua tosin pelottaa, että kynsileikkurilla leikataan vähän liian
paljon. Pakko katsoa muualle, en uskalla katsoa!

Siinä oli viimeinen etutassun kynsi. Nyt vielä pedikyyri ja sitten olen valmis.
 
Miten teillä leikataan kissojen kynnet?

25 kommenttia:

 1. Mua jännittää kyllä ihan älyttömänä alkaa leikata kissan kynsiä, mutta pakkohan siihenkin on tottua sitten kun tassusankari on kotona. Ainakin kasvattaja on saanut rauhassa leikata tassusankarin kynnet, joten toivon, että heppu antaa minunkin hoitaa leikkuut helposti.
  Aina kiva nähdä kissoja, jotka noin rauhallisina jaksavat tuon leikkelytuokion olla - antaa vähän toivoa tulevaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se menee varmasti hyvin. Teidän pitää vaan keksiä oma rutiini, johon sekä ihminen että kissa tottuvat. Eikä se oikeasti ole vaikeaa eikä vaarallista! :)

   Poista
  2. Pitää vaan muistaa leikata tarpeeksi vähän! Muuten syntyy tragedianpoikanen.

   Poista
 2. Hah, ompa ihanan lepposan näköstä! Meillä on ihan sama käytäntö kun teillä näemmä, kaverit tohon syliin ja leikkaamaan. On vieläpä samat Cosman herkutkin täällä tarjolla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on osoittautunut hyväksi käytännöksi meille! Ja Cosman namit ovat parhautta! :)

   Poista
 3. Öö, me juostaan pakoon mitä päästään, kun leikkurit otetaan esiin. Oliko hyvä vastaus? Joskus emäntä kyllä tulee viereen, kun me nukutaan ja yrittää napsia kynsiä huomaamattamme, mutta ei onnistu kuin käpälä per päivä, hih hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas, kun emäntä menee laatikolle, josta löytyy sakset ja Cosma-namit, me juostaan emännän luo ja aloitetaan hillitön kehräys. Etenkin minä tietenkin, kun herkuista on kysymys, mutta ei Coco seuraa kaukana perässä.

   T. Bertta

   Poista
 4. Miten hienosti osattu ja keskitytty (Bertta, hihi!), ja hienot kuvat! Meil ollaan sylissä toisinpäin, tai oikeastaan poikittain. Hra Harmaan kynsiä en ole leikannut aikoihin, koska niin kauan kuin se menee puuta pitkin kirjahyllyn päälle, ne kuluu, ja toisaalta, kun käydään meidän omalla elukkaislääkärillä niin pyydän leikaamaan siellä. Ilona taas, muuten niin ujo typy, antaa leikata kynnet ihan hyvin. Hienosti koulittu Rekuilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo keskittyminen ja rauhoittuminen on muuten vähän haasteellista meillä nykyään, kun noi kolme pientä pörrää tässä ympärillä koko ajan. Sanon vaan.

   /B

   Poista
 5. Meillä leikataan Kajsan kynnet silloin, kun Arvon Valtiatar makoilee valtaistuimellaan, Devin kynnet leikataan taas vähän miten sattuu. Välillä se on helppoa, kun neiti on sylituulella, välillä taas koko homma on syvältä, kun ei huvittaisi pysyä paikoillaan. (Sitä paitsi niillä leikatuilla kynsillä on ikävä kiipeillä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan se tavallaan ikävä kiipeillä leikatuilla kynsillä. Toisaalta meidän kisut ovat sisäkissoja, joten kiipeily kynsillä kynsii myös kalusteemme. Ja Bertalla on tapana hypätä olkapäälle, kun olen keittiössä - ja voin kertoa, että se on kivempaa, jos on lyhyet kynnet :)

   Poista
 6. Teilläpä on hyvännäköiset leikkurit. Meillähän on ihan lelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks emäntä tajus ostaa alusta alkaen tommoset hyvät. Osaa se jotain sentään.

   T. Bertta

   Poista
 7. Meillä tytöt makaa selällään sylissä, tosin eripäin kuin teillä, eli kissan niska on leikkaajan mahaa vasten. Mori taas ei missään tapauksessa halua olla selällään, joten sille optimaalisin kynsienleikkuuasento on vielä hakusessa. viime aikoina on mennyt niin, että Mori makaa poikittain mun jalkojen päällä ja leikkaan itsestäni toisella puolella olevien tassujen kynnet ja käännän kissan toisinpäin ja leikkaan toisen puolen kynnet.

  Leikkuupaikkana toimii vessa, pöntön kannen päällä on hyvä istua kissan kanssa ja ympäriinsä lentelevät kynnenkärjet jäävät rajatulle alueelle. ja meillä myös käytössä on kunnolliset (koirien)kynsileikkurit, niin menee naps vaan kätevästi poikki nuo kynnet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnolliset leikkurit on kyllä A ja O. Meillä leikkuupaikkana toimii, kuten kuvista näkyy, sohva. Isäntä sitten imuroi jäljet, kun emäntä leikkaa :)

   Poista
 8. Uskomatonta tästä näkövinkkelistä. En ole koskaan leikannut kissan kysiä, se onneksi hoitaa ne itse. En uskaltaisi edes ehdottaa, sen verran on itsesuojeluvaistoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih.. Ulkokissoilla onkin hieman erilaiset vapaudet kuin sisäkissoilla :)

   Poista
 9. Meillä leikataan kynnet niin, että kisu makaa/puoli-istuu selkä rintaani vasten. Noralta leikkaan etutassut sen istuessa sylissä, ei anna makuultaan leikata niitä. Ja kaikille palkka toimen jälkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkka on ykkönen! Enhan mä muuten tuossa selin olisi!

   T. Bertta

   Poista
 10. Meilläkin kissa on kynsiä leikatessa niin päin että kissan selkä ja pää on vatsaani vasten ja jalat jalkojeni suuntaan. :) Kaikki kolme antavat hyvin leikata, kun tietävät että tilanteesta ei pääse pois kun nätisti siinä olemalla. Kaikki hoitotoimenpiteet meillä oikeastaan sujuvat sillä mentaliteetilla mainiosti - Onnikin antaa jopa leukaansa hoitaa ja katsella vaikka viisi minuuttia ilman että se on saanut päänsä asennosta ollenkaan päättää, vaikka se aknen hoitoon liittyvien "traumojensa" takia ei siitä yhtään oikeasti tykkää. Tai hampaidenhoito - se tietää että pois pääsee sitten kun on homma tehty loppuun.

  Ellan kynttä olen vain kerran leikannut vahingossa liikaa niin että hiukan verta pääsi vuotamaan - traumoja Ellalle ei kylläkään jäänyt, sen sijaan se oppi sen että tilanteesta voi päästä pois/siinä on pieni tauko jos Ella aivan yhtäkkiä maukaisee huomattavan kovaa :D Sillähän se sitten yritti pitkään minua huijata, mutta kun aina tarkistin, tapahtuiko vahinkoa, niin nyt Ella on todennut taas, ettei se toimikaan. Saa nähdä, mitä se keksii seuraavaksi välttääkseen kynsien leikkuuta. :D

  Mutta tosiaan kaikki kolme ovat niin helppoja tapauksia kynsien leikkuun kanssa, että niiden avulla olen opettanut myös pikkuveljelleni kuinka homma tapahtuu. Saa kokematonkin leikkaaja rauhassa keskittyä noiden kanssa siihen leikkaamiseen. Itseasiassa kun Onni meille tuli, en ollut koskaan kissalta leikannut kynsiä - kiedoin sen pyyhkeeseen ja jalkojen väliin noin päin kuin teillä kissat on manikyyrissä - pentu nukahti loppujenlopuksi niille sijoilleen kun tällä aloittelijalla kesti leikkaamisessa. :D

  Palkkaa meillä ei tosiaan hoitotoimenpiteistä saa, kun kissat tietävät että tilannetta ei voi välttyä vaikkei se kivaa ole kuitenkaan. Ruskan kanssa on opeteltavaa siinä vielä hammastarkastuksen (ja myöhemmin hampaidenpesun) kanssa, kun ei ole kyseiseen toimintaan koskaan tottunut aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onkin nyt edessä pentujen opettaminen kynsien leikkuuseen. Toistaiseksi olen napsinut, kun olen saanut, eikä kaikkia kynsiä 7 viikon iässä vielä saa leikattua kerralla. Erissä siis mennään ja opetellaan pikkuhiljaa. Tavoitteena on, että pennut osaavat olla kiltisti kynsienleikkuun ajan, kun täyttävät 14 viikkoa ja pääsevät uusiin koteihinsa.

   Poista
 11. Teillä tuo kynsienleikkuu sujui kyllä niin hyvin, että epäilen Bertan ja Cocon vaativan vastaavia huoltotoimia päivittäin! Sulo makoilee manikyyrissä sohvan selkänojan päällä olevan tyynyn päällä. Edelleen, vaikka kokoa ja painoa on pojalle tullut paljon lisää pentuajoista, ollaanhan täällä jo 8 + kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rutiinit ovat kaiken A ja O - koosta ja iästä riippumatta! :)

   Poista
 12. Ihanasti teillä tytöt osaa ottaa manikyyrin osana herkuttelua ;) Meillä ei ihan noin hienosti: kaksin leikkaus onnistuu, yksin se on jokseenkin haasteellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Varsinkin Bertta, joka rakastaa kaikkea ruokaa ja kaikkia herkkuja :)

   Poista