tiistai 3. helmikuuta 2015

Astmakissa

Bertta:
Mut vietiin perjantaina eläinlääkärille. Mut pakotettiin. En yhtään tykännyt.

Kaikki lähti siitä, että olen jo pidemmän aikaa, käytännössä peräti parin viime vuoden aikana, yskinyt vähän. Semmoista kuivaa yskimistä, jossa pidetään kroppa ja pää matalana lattiaa vasten. Kohtaus on kestänyt puolesta minuutista minuuttiin, ja se näyttää kyllä pahemmalta kuin se on. Mua tämä pieni yskiminen ei kovasti haittaa, mutta ylihuolehtivaiset ihmiset ovat huolestuvaa sorttia ja päättivät lopulta viedä minut vihaamalleni eläinlääkärille.

Tai siis en mä sitä eläinlääkäriä sinänsä vihaa, mutten tykkää siitä, kun vieraat ihmiset koskettelevat minua. Sitä mä vihaan.


Noh, koska minuun ei saa vieraat ihmiset koskea, niin minut päätettiin rauhoittaa. Olin vissiin sen verran verisesti sähissyt ja kiljaissut, että eläinlääkäri pyysi hoitajaa apuun ja laittoivat mut häkkiin, jota he kutsuvat injektiohäkiksi. Siinä sitten häkin seinämien puristuksessa kankkuuni laitettiin piikki ja pian mut olikin jo vahvasti huumattu.

Tämän jälkeen en tapahtumista tiedä mitään, mutta emäntä luki käyntikertomuksestani, että seuraavia asioita oli tarkistettu:

"Korvat, silmät ja nenä siisti. Pinnalliset imusolmukkeet normaalit. Sydän- ja hengitysäänet normaalit. Puna- ja valkosoluarvot normaalin rajoissa. Nielussa normaalilöydös: kieli, kielen alunen, suuontelo, kitalaki, pehmeän kitalaen tausta, tonsillat ja äänihuulet normaalit. Rintaontelon röntgenkuvissa keuhkojen ylitäyttymiskuva, pallealinja ehjä. Sydämen varjo normaali, trakea normaali. Peribronkiellia tiiviyttä havaittavissa pallealohkoissa. Rintalasta ja selkäranka ok."


Lopuksi käyntikertomuksessa sanottiin, että oireet sekä vähäiset löydökset viittaavat astmaan. Eläinlääkäri ehdotti, että aloitetaan kortisonilääkitys suun kautta yskäoireiston helpottamiseksi. Jos lääkitys auttaa yksimiseen, hoitoa on tarkoitus jatkaa, mutta siten, että siirrytään vähitellen maskilla annostettavaan kortisoniin vähäisempien sivuvaikutusten vuoksi.


Emäntä ja isäntä ottivat kortisonitabletit mukaan eläinlääkäriasemalta, mutta päättivät, että aloittavat kuurin vasta, kun ovat kuulleet minun yskivän uudelleen.

No tietenkään en ole yskinyt.

33 kommenttia:

 1. oh rats, Bertsu! Kaikenlainen sairastaminen on przstä...toiv astma on vaan talven tuomaa ohimenevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olisinpa toivonut. Mutta veikkaan, ettei ole, koska yksiminen on jatkunut jo pari vuotta myös kesäisin. Mutta nyt en ole yskinit kertaakaan viikkoon (en ainakaan palvelijoiden kuullen). Olisiko kyse ihmeparantumisesta, kun uhkaillaan lääkityksellä?

   T. Bertsu

   Poista
  2. Mun kissavainaa Peto yski kans joskus juuri tuolleen matalana, mutta siinä se neppaili melkein 18-vuotiaaksi. Muistan joskus maininneeni yskimisen eläinlääkärille, mutta ei sille mitään tehty. Nyt on tietysti hoidotkin paremmat ja tutkimukset tarkempia.

   Poista
  3. Niin ja hoidetaan astmaa lemmikeillä ylipäätänsä!

   /Bertta

   Poista
 2. Kuinka usein Berta yskii? Siis päivittäinkö?
  Meilläkin tytöt silloin tällöin vinkuu ja köhii, mutta niin satunnaisesti ja harvoin, että luulen sen olevan ihan normaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä olen yskinyt ehkä keskimäärin 4-6 kertaa viikossa. Jonain päivänä yksin useamman kerran ja sitten on monta päivää välissä, toisinaan yksin kerran päivässä vaikka 4-5 päivää peräkkäin. Ei se mua siis todellakaan niin haittaa...

   /Bertsu

   Poista
 3. Voi kun olisit tiennyt Bertta jo etukäteen että vievät sun lääkärille, niin olisit jo lopettanut silloin yskinnän vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin olisin! Pelkäsin niin paljon tuota tilannetta - luulin että mut vietiin sinne tapettavaksi - että puraisin emännän sormeakin!

   /Bertsa

   Poista
 4. Mutta täältä lähtee tsempit kahden astmakissan omalta tätiltä !
  Hoidettavissa oleva sairaus, mutta kovasti ihmettelen ettei bongia tullut vielä koska jos oireet ei ole pahat niin silloihan justiinsa toi bongi on se oikea juttu...? uteliaisuuttani siis kyselen. Missä te käytte ell?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Catvetiin Helsingin Haagaan meidät aina on viety. Palvelijat erehtyivät edelliskerralla mainitsemaan yskästäni ja astmaepäilyksestä lekurille ja sitten heti paikalla sovittiin tämä seuraava kerta. Kunnon hölösuita sanon minä!

   /B

   Poista
  2. No se on kunnon lääkäriasema kumminkin, joten jopa minunkin "paperittoman eläinlääkärin" on vain hyväksyttävä että on erillaisia tapoja hoitaa kissan astmaa ;)
   Toivotaan, että yskät jäi siihen ja tabuton täysin turhia !

   Poista
  3. No on se, yksi parhaimpia ja meillä on täysi luotto siihen. Ja voipi olla, että tabletin otto on Bertalle helpompaa alussa ennenkuin totutellaan maskiin.

   /Emäntä

   Poista
 5. No voi ei, kamalaa tollaset yllätyslekurikäynnit! Ja sitte vielä piikkiä antoivat... Toki ois hienoa, jos ihmeparantumisia tapahtuis, mutta ei taida kuitenkaan. Ehkä sun Bertta pitäs vaan yskästä kunnolla pari kertaa niitten ihmisten edessä ni saat sitte lääkettä ja olo helpottaa. Loppujen lopuks kuitenki mukavampi olla jos ilma kulkee rööreissä ilman yskää kuin joutua yskimään vaikka vaan harvakseltaanki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiku mä kannatan yllätysparanemisia! Kaikille kissoille pitäisi semmoisia soida! En haluuuuu tabuja enkä maskia naaman eteen! Yök!

   /Bertta

   Poista
  2. No joo, kaikkein paras tietty ois ihmeparantuminen, toivotaan, että sellainen tapahtuu. :D

   Poista
 6. Samaa mietin kuin taru että miksi tuli pillerit jos yskä on satunnaista koska silloin hengitettävä on paljon parempi lääkitys. Eikä sitä lääkityksen antamista kannata pitkittää jos sielä niitä tiivistymiä oli. Mulle kyllä on lääkäri sanonut ettei noita keuhkojen röntgenkuvia saisi antaa nukutuksessa/rauhoituksessa koska silloin voi kuvat olla huonot. Meilläkin yksi astmakissa joten tsempit sinne! Minkälainen se teidän kortisonipilleri lääkitys on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma ensin siis aloitellaan pillereillä siksi, että saisimme kokeiltua auttaako kortisoni lainkaan. Jos vastetta tulee, niin sitten siirrytään käyttämään inhalaattoria. Rauhoituksessa röntgenkuvat oli pakko ottaa - muuten niitä kuvia ei olisi saanut otettua, eikä mua tutkittua muutenkaan. Sen verran äkänen olin.

   Vieläkään en ole yskinyt sitten lääkärikäynnin, joten sitä ja pillerikuuria odotellessa...

   /Bertta

   Poista
  2. Haha taisitkin vain huijata niitä kaikkii! Se on hyvä! Kissahuumoria :-D

   Poista
 7. Meillä on myös ollut Jadella kuvailemasi tapaista yskää jo kolmisen vuotta, tosin paljon harvemmin kuin teillä, eli noin kerran kuussa. Astmaa mäkin veikkaisin, mutta ei kuitenkaan tarkemmin olla tutkittu kun sitä on suht harvoin, eläinlääkärikin on ollut samoilla linjoilla. Tosin yskintää ei ole esiintynyt sen jälkeen kun muutettiin Vantaalle, ja oonkin miettinyt että oliko Helsingin kämpässä sitten niin huono ilma joka aiheutti oireet (en kyllä ihmettelis jos ois homettakin, kun kerran hoasista kyse..).

  Tsemppiä Bertalle, toivottavasti yllätysparantuminen tapahtuisi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran kuussa ei kuulosta kovin pahalta ja voi toki olla sitäkin, että hengitystiehen on vaan juuttunut karva tai vaikka pöly tai jotain. Ja sisäilman laadulla on suuri merkitys. Onko liian kuiva ilma tai onko ilmassa ärsykkeitä, kuten home tms. Kuivaan ilmaan helppo ratkaisu on ilmankosteuttaja ja semmoinenkin meillä on - pitänee ottaa kokeilunomaisesti käyttöön. Ja jos Bertta ei jatkossakaan yski, niin meillä teoria siihenkin - liittyy sisäilman laatuun...

   T. Emäntä

   Poista
 8. Ihana! Hyvä ettei sua enää yskitä, mutta usko pois, se lääke auttaa kyllä, jos semmosta viä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kai sitä on sitten pakko ottaa pitkin hampain...

   /B

   Poista
 9. Toivottavasti Bertta ei enää yski. Mutta jos yskii, niin sittenpä on lääke valmiina.

  VastaaPoista
 10. Kylläpäs Bertalta löytyy luonnetta. :D Meilläkin Nora yskii, mutta 1-2 krt kuussa niin en vielä astmaksi laske, vaikkei Haiku ja Raku yski lainkaan. Toivottavasti lääkkeet auttaa tai vielä paremmin yllätysparaneminen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mull on aina ollut luonnetta. Vähän pehmenin tuossa välissä, kun oli pentuja, mutta eläinlääkärille näytän kyllä kynteni.

   /Bertta

   Poista
 11. Haastoin sut! :)
  http://kissankujeita.blogspot.fi/2015/02/viiden-haaste.html

  VastaaPoista
 12. Voi Berttaa♡
  Meidän Kaapolla on astma ja sellanen juttu vaan tuli mieleen, että jos tulevaisuudessa tarvitsette inhalaattoria...ostakaa babyhaler...on n.80€ halvempi kuin Aerocathaler. Kaapon kanssa sujuu hienosti tötsyjen antaminen!

  VastaaPoista
 13. Samoin minä olen käyttänyt menestyksekkäästi babyhaleria, joka on paljon halvempi kuin aerokat. Babyhalerin saa apteekista n. 20e tai sit käytettynä huutonetistä 5e.

  VastaaPoista