sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Kansallinen Kissa Päivä Japanissa - knoppitietoa kissoista Japanissa

Lilja:
Emäntä kertoi, että Japanissa vietettiin tänään 22. helmikuuta Kissan päivää (Neko no Hi). Päivämäärä voidaan kirjoittaa myös 2-2-2, mikä lausutaan japaniksi nii-nii-nii, tai Nyan-Nyan-Nyan. Japanissa kissan mau'unta "miau" on "nyan". Oikein osuva päivämäärä siis!


Meitä kiinnostaa kaikki japanilainen monesta syystä. Yksi syy on se, että emännän isä on asunut Japanissa ehkä noin 25 vuotta. Cocolle ja minulle tärkeämpi syy on, että sukunimemme on Kawaii, mikä on japania. Kawaii tarkoittaa söpöä, ja sitähän me olemme! Myös Cocon virallinen etunimi Junko on japania.

L-kirjainta ei ole Japanin aakkosissa, joten Kawaii L-pentueen (eli minä ja sisarukseni!) nimien keksiminen oli kuulemma hieman hankalaa. Ihan hyvin emäntä ja kasvattaja siinä kuitenkin onnistuivat, koska Leo - veljeni nimi on Leo - on Japanin suosituin nimi poikakissoille!

Loten ja minun Liljan osalta piti olla kekseliäämpi. Lotte on japanilainen purukumi- ja karkkibrändi, joka nykyään pyörittää myös Lotteria nimistä hampurilaisketjua. Lilja - tai englantilaisittain Lily - oli emännän ja kasvattajan mielestä hieno nimi, jota arvelivat käytettävän japanissa englanninkielisenä "lainanimenä".

Japanilainen lemmikkivakuutusyhtiö Anicom tutkitutti äskettäin suosituimmat kissanimet Japanissa:

Suosituimmat tyttönimet olivat:
 1. モモ (Momo) - tarkoittaa persikkaa
 2. ルナ (Luna, lausutaan Runa)
 3. ハナ (Hana) - tarkoittaa kukkaa
 4. サクラ (Sakura) - tarkoittaa kirskikkapuun kukintoa
 5. メイ (Mei)
 6. ココ (KoKo)
 7. リン (Rin) - tarkoittaa kelloa (kirkonkello, ei rannekello)
 8. ヒメ (Hime) - tarkoittaa prinsessaa
 9. ナナ (Nana) - tavallinen nimi naiselle
 10. jaettu sija: ミミ (Mimi) ja ユキ (Yuki)
Suosituimmat poikanimet olivat:
 1. レオ (Leo, lausutaan Reo) - tarkoittaa leijonaa
 2. ソラ (Sora) - tarkoittaa taivasta
 3. コタロウ (Kotaro) - tavallinen nimi miehelle
 4. マロン (Marron) - tarkoittaa kastanjaa
 5. レオン (Leon, lausutaan Reon) - muoto Leo-nimestä, joka tarkoittaa leijonaa
 6. マル (Maru) - tarkoittaa pyöreää
 7. コテツ (Kotetsu)
 8. ココ (Koko)
 9. ハル (Haru) - tarkoittaa kevättä
 10. フク (Fuku) - tarkoittaa onnekasta

Tiesittekö muuten, että japanilaiset ovat kissarakkainta kansaa maan päällä? Näin on ainakin, jos lasketaan kissojen lukumäärää asukkaita kohti. Japanissa oli vuonna 2013 noin 10 miljoonaa kissa ja asukkaita noin 127 miljoonaa. 

Japanissa on myös kissojen oma paratiisisaari, ihmiskodit sisustetaan kissojen toiveiden mukaan ja jopa eläinsuojelulaki on kissamyönteinen. Lisäksi Japanista alkoi viitisen vuotta sitten Euroopankin tavoittaneen kissakahvilabuumi - nykyään kissakahviloita on Japanissa lähes sata ja Tampereellekin rantautui viime vuonna Suomen ensimmäinen kissakahvila!

Maailman ehkä tunnetuin japanilainen kissa on Maru, jonka YouTube-kanavaa tilaa lähes puoli miljoonaa YouTube-käyttäjää ja videoita on katsottu lähes 300 miljoonaa kertaa. Marun rrrrrrrrrakastaa laatikoita, ja olemme melko varmoja, että olette joskus YouTubessa seikkaillessanne törmänneet Maruun Marun laatikon kera.

Marun klassikkoesittelyvideo löytyy tästä - jos ei jaksa katsoa koko videota, kannattaa kelata kohtaan 4:15, jossa laatikkoleikki alkaa!

Lähteet: Washington Post, Iromegane, Reuters ja Channel NewsAsia.

20 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta postauksesta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi - oli kiva kirjoittaa hieman erilainen postaus välillä :)

   Poista
 2. Ihana postaus. Kiitos!
  Voi miten onnellisia kissoja saarella. Suloisia ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellenikin kissojen paratiisisaari oli uusi juttu. Toisaalta en sitä lainkaan ihmettele, kun kissoja pidetään niin korkeassa arvossa Japanissa.

   Poista
 3. Japanilaiset kissat ovat siltä osin lähellä sydäntä että Ellan veli asuu Japanissa! <3 Ellalla on siellä siis veljentyttäriä ja -poikia, lieneekö Ella sinnepäin ihan jo isotätikin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Ellallahan on sitten ihan japanilaisia sukulaisia! Jännää! :)

   Poista
 4. Oletko teidän emäntä asunut Japanissa? Tuonne kissasaarelle voitaisiin tehdä kissablogiretki! ;) - Pepsi ja Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emäntä ei ole itse asunut Japanissa, mutta kylläkin vieraillut siellä vuosittain emännän ollessa vielä pikku-tyttö. Nyt kun hän on aikuistunut ja työt vievät enemmän aikaa kuin laki sallii, ei tule reissailtua Japaniin yhtä usein. Edellinen kerta oli 2008, jolloin myös blogipostauksessa olevat kuvat ovat napsittu...

   Seuraavan kerran, kun hän lähtee Japaniin (siitä on ollut puhetta jo useampi vuosi, että pitäisi) minä haluan mukaan! Haluan paratiisisaarelle!

   T. Lilja

   Poista
 5. Kuulostaa ihanalta! ♥ Ihana tuo nimilistakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kivat nimet. Japanilaisissa nimissä minua kiehtoo se, että monet nimet oikeasti tarkoittavat jotain, kuten taivas tai onnellinen tai prinsessa :)

   Poista
 6. Tosi paljon kiitoksia tästä postauksesta. Japani on kiinnostanut mua aina - ensin estetiikkansa vuoksi ihan pennusta asti, sitten kavereita muutti sinne, ja sitten piti jo opiskella kieltäkin. En oo tosin itse koskaan käynyt (liian pitkä lentomatka jne.) mutta siellä niitä kamuja asuu edelleen...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit! :)

   Japani on kyllä kiinnostavimpia maita, missä ikinä olen ollut. Kulttuuri on niin erilainen ja esteettinen, kuten kirjoitatkin. Ja japanilaista ruokaa voisin syödä loputtomiin. Nam!

   Poista
 7. Todella kiinnostava postaus! Olen joskus käynyt Japanissa ja jälkikäteen jäi harmittamaan, kun kuulin vasta myöhemmin kissakahviloista. En silti tiennyt, että japanilaiset ovat noin kissarakkaita. Ihastuttava maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit! Itsellenin tosiaan tuo kissojen paratiisisaari oli uusi tieto. Sitten joskus seuraavan kerran, kun Japaniin suuntaamme, on pakko käydä siellä! :)

   Poista
 8. Jaa-a, eipä tiedetty että japsit on kissarakkainta kansaa. Ja kissapäivä. Sehän pitäisi olla joka maassa.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin pitäisi! Sitä paitsi 22. helmikuuta on myös partiloisten muistelemispäivä, Thinking Day. Silloin voi hyvin muistella karvaturrejaankin.

   Kansainvälistä World Cat Day'ta vietetään sen sijaan 8. elokuuta (http://www.ifaw.org/united-states/news/world-cat-day-no-need-expel-kitty).

   Että semmoista :)

   Poista
 9. Kiitos tästä, todella meielenkiintoinen juttu !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Kiva, että kävit kylässä blogissamme :)

   Poista