Emäntä vei minut perjantaina Catvet-kissaklinikalle hammashuoltoon. Nuoresta iästäni huolimatta hampaissani oli kuulemma tosi paljon plakkia ja hammaskiveä ja ne piti poistaa.
Eläinlääkärillä olo ei minua pelota ja kehräsin eläinlääkärille, kun hän yritti kuunnella sydänääniäni. No eihän se onnistunut ennen kuin hiljenin.
Sitten sain emännän rapsuttaessa piikin pyllyyn ja se kirveli vähän. Piikki sisälsi rauhoittavaa ainetta ja pian tuliki pahoinvointia ja kova väsy.
Emäntä kuitenkin kertoi, että eläinlääkäri oli soittanut emännälle hammashuollon jälkeen, että meinasi käydä köpelösti. Olin kuulemma reagoinut anestesialääkkeeseen ja kehittänyt lievän keuhkoödeeman nukutuspöydällä. Suomenkielellä se tarkoittaa, että nestettä oli ruvennut kerääntymään keuhkoihin. Sen seurauksena hengitys vaikeutui ja alkoi rohista.
Onneksi Catvetissa on skarppeja eläinlääkäreitä ja minua hoitanut eläinlääkäri osasi reagoida asiaan heti. Minut intuboitiin - what ever that is? - ja sain nesteenpoistolääkitystä. Reaktioni oli ollut sen verran lievä, että puoliväliin jäänyt hammashuolto saatiin vietyä loppuun, kun minut oli ensin saatu stabiloitua.
Lopuksi sain herätyspiikin, että heräisin anestesiasta mahdollisimman pian suoritetun hammashuollon jälkeen.
Loppu hyvin, kaikki hyvin. Mutta kyllä emäntä on hieman järkyttynyt edelleen tätä blogikirjoitusta kirjoittaessaan.
Nyt minulla on ainakin superpuhtaat hampaat. Ja emäntä lupasi eläinlääkärille, että pesisi hampaitani päivittäin, ettei tarvitsisi mennä hammashuoltoon vielä piiiiitkään aikaan.
Viikonlopun olen viettänyt rauhallisesti ensisijassa lämpimän takan päällä maaten. Ruusukin on tullut välillä seurakseni ja ollaan nukuttu takan lämmössä vierekkäin.
Oletteko te olleet joskus hammashuollossa eläinlääkärillä?
Hui kamala, mä niin pelkään että toi tapahtuis meidän kohdalla! Hugoa (eikä Viktoriakaan) ei ole nukutettu vielä kertaakaan, ja sen kyllä pitäisi käydä hoidattamassa hampaat, mutta se tehdään vasta sitten kun on kastroinnin aika, jotta saadaan hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Onneksi Liljalle ei käynyt pahemmin ja asiasta selvittiin säikähdyksellä! ♥
VastaaPoistaNo sehän siinä juuri on, kun ei omistaja eikä eläinlääkärikään voi tietää etukäteen. Onneksi tiedän, että Catvetissa on asiantuntemus kohdillaan, joten sinne on "turvallista" viedä.
PoistaBertta on ollut jo useamman kerran nukutuksessa (muistaakseni 3 kertaa) eikä ole reagoinut anestesialääkkeeseen. Coco on kerran nukutettu, kun steriloitiin, eikä hänkään reagoinut. Ruusua ei vielä kertaakaan ole nukutettu, joten hänestä ei tiedä.
Heips kermakupin kisut :) Olen seurannut blogia jonkin aikaa, ja nyt uskalsin kommentoida, kahdestakin syystä.
PoistaEnsinnäkin, helpotuksen huokaus täältäkin, että Lilja oli taitavan lääkärin hoidossa, kun ödeema tapahtui. Olisi ollut kyllä liian surullinen loppu hammashoidolle muuten.
Kissankujeille pakko kommentoida siitä, että hammashoitoa ja kastrointia ei tehdä samalla kertaa, valitettavasti :( Sitähän minäkin tietämättömyyttäni syksyllä koiran kohdalla ehdotin, mutta selitys oli hyvin looginen: hammashoidossa on liikaa bakteereja pelissä, sitä ei voi tehdä minkään leikkauksen yhteydessä. Se itseäkin harmittaa, kun koira jouduttiin nukuttamaan jo 2 kertaa samana syksynä, ja vielä olis se hammasreissu edessä.
Iloista marraskuuta, tätä blogia on kiva käydä lukemassa ja ihailemassa upeita kisujen kuvia :)
Kiitos, että jätit kommentin tällä kertaa Mai! Kiva, että olet jaksanut seurata nelikomme touhuja jo jonkin aikaa :)
PoistaTuo kuulostaa kyllä erittäin kurantilta selitykseltä, ettei suun bakteerien takia voi tehdä toista kirugista toimenpidettä samaan aikaan. Harmi sinänsä, koska monella olisi varmasti mielessä yrittää yhdistää toimenpiteitä ylimääräisten anestesioiden välttämiseksi.
T. Emäntä
Mua aina pelottaa, kun Sofi on hammashoidossa. Sillä kun on poistettu kolmella kerralla jo viisi hammasta ja siloin laitetaan ihan kunnon nukutus. Kaikki on aina mennyt ihan hyvin, mutta Sofi on jo yhdeksän, niin sekin huolettaa.
VastaaPoistaOn se semmoista, kun karvaisten perhejäseniemme puolesta jännitetään. Tiedän tunteen. Tämä oli eka kerta, kun ödeema iski meidän karvaturriin. Berttaa on aiemmin nukutettu jopa kolme kertaa ja Cocoa kerran - ilman reaktiota.
PoistaVoi Lilja! Täällä ainakin hyppäisi emännällä sydän pahemman kerran kurkkuun, jos tollasta tapahtuisi Oivalle. Onneksi elänlääkäri oli tarkkana ja selvisitte säikähdyksellä.
VastaaPoistaNiinpä! Kokenut ja ehkäpä vielä kissoihin erikoistunut eläinlääkäri on hyvä olla, kun nukutuksesta on kysymys. Tavallisen flunssapiikin voi ottaa missä vaan.
PoistaHui! Onneksi sinä et Lilja tiennyt mistään mitään. Oothan saanut nyt paljon rakkautta?! Me ei olla oltu koskaan hammashoidossa. - Pepsi ja Max
VastaaPoistaOlen sanut paljon rakkautta ja rapsutuksia. Oli kyllä taju kankaalla koko tuon proseduurin aikana, mikä ehkä oli yhtä hyvä.
PoistaT. Lilja
Kiesus, tuo on varmasti sellainen puhelu, jonka muistaa hetken aikaa. Olipa hyvä, että asiaan osattiin reagoida pikaisesti eikä mitään kamalaa käynyt! Rapsutuksia Liljalle. :)
VastaaPoistaKiitos rapsutuksista!
Poista/Lilja
Hui! Onneksi oli valpasta väkeä siellä lääkärillä... Pelottava tilanne. Hui.
VastaaPoistaKuulemma kissaklinikan koko väki on aina varpaillaan, kun nukutuksessa on rotu, jolla on taipumusta anestesian yliherkkyyteen. Pelottava tilanne kaikille osapuolille varmasti.
PoistaOnneksi oli osaavat ja valppaat lääkärit ja nyt kelpaa taas olla puhtailla hampailla! :) Noralla on ihan järkyttävä kerros hammaskiveä ylätakahampaassa, mutta suu ei onneksi haise. Tyttö ei ole koskaan ollut hammaskivenpoistossa, Raku ja Haiku on. Ajattelin viedä Noran kivenpoistoon samalla kun Rakulla on tarkistus keväällä, mutta pitää vähän katsella kehtaako/haluaako tuota katsella sinne asti. Joulukuussa olisi tytöillä rokotus, mutten halua juuri tämäntapaisten riskien vuoksi ottaa rokotusta ja anestesialääkettä yhtä aikaa. :/
VastaaPoistaNo niin kelpaa olla puhtailla hampailla. Pimeässä valkoiset hampaat oikein säkenöivät! :)
PoistaT. Lilja
Onneksi oli valpas lääkäri ja intuboi heti :) Meillä on ensi vuonna hammaskiven poisto edessä kaikilla kissoilla. Pikaista toipumista Liljalle.
VastaaPoistaKiitos toipumisterveisistä!
Poista/Lilja
Apua, tuollaistakinko voi tapahtua?! :-o Meidän Juju kävi vähän aikaa sitten samassa paikassa hammashuollossa, kun hammaskiveä oli kertynyt jonkin verran ja halusin tutkituttaa poitsua vähän muutenkin. Meidänkään reissu ei mennyt ihan putkeen, mutta ongelmat johtuivat liikenteestä, joten mitään vaaratilannetta ei onneksi ollut. Hyvä, että Lilja on kunnossa ja hampaat kiiltävät. :)
VastaaPoistaHampaat kiiltävät todellakin! :)
PoistaHyvä, että teillä lääkärikäynti sujui ongelmitta. Usemmissa tapauksissa tämmöistä komplikaatiota ei tule. Kyse on harvinaisesta reaktiosta, johon eräillä kissaroduilla on taipumusta, esim. abessinialaisilla.
Huii enpäs tiennytkään että noinkin voi käydä, onneksi kaikki meni kuitenkin sit hyvin eikä kamalampaa tapahtunut ♥
VastaaPoistaLoppu hyvin, kaikki hyvin! Ja hampaat kiittää ja kiiltää :)
PoistaT. Lilja
No hui! Mua aina jännittää vähän nuo nukutukset juurikin tuon takia, kun aina on riskit olemassa. Meillä poistettiin toiselta kissalta (2-vuotias) juuri perjantaina hammaskiveä samalla kun nukutettiin korvaleikkauksen takia. Toinen pitäisi vielä viedä samaan operaatioon. Nuori hänkin, vain n. 1,5-vuotta.
VastaaPoistaOnneksi tarinalla oli onnellinen loppu! :)
Niinpä! Onneksi kaikki meni lopulta hyvin!
PoistaEipä noihin kommentteihin ole lisäämistä, paitsi että vielä omastakin puolesta pitää sanoa että HUI KAMALUUS. :-/
VastaaPoistaHui kamaluus todellakin! :(
PoistaHui kauheeta ja onni on kunnon kissaklininkka, oikeilla välineillä ja henkilökunnalla varustettuna ! Ja nyt LIlja sitten poseeraat jossain kuvassa kunon dollarihymy huulilla ;)
VastaaPoistaDollarihymyä odotellessa! :)
PoistaOnneksi oli asiantuntevaa henkilökuntaa! Liljalle rapsutuksia.
VastaaPoistaOnneksi! Kiitos rapsutuksista! ♥
PoistaHuih! Onneksi kaikki päättyi hyvin!
VastaaPoistaIntubointi on yksinkertainen toimenpiden ja se tarkoittaa sitä, että nielusta asetetaan henkitorveen putki pitämään hengitysteitä auki, estää ettei tukehdu oksennukseen, limaneritykseen tai omaan kieleensä. Sen avulla hengitystä voidaan myös tarvittaessa avustaa. Ihminen intuboidaan oikeastaan aina nukutuksen yhteydessä.
Aijaa. Kiitos selvennyksestä :)
PoistaT. Lilja
♥
PoistaHui! Onneksi selvisitte säikähdyksellä.
VastaaPoistaMeiltä Onni on käynyt kahteen kertaan hammashuollossa (hammaskiven putsaus) ja nyt olisi ohjelmassa kolmas hammaslääkärikäynti - tällä kertaa poistetaan FORL-hampaita. Meillä onneksi Onnilla on aina nukutukset sujuneet ongelmitta. Samoin kuin Ellalla (joka on tosin nukutettu vain kaksi kertaa, keisarinleikkausta ja sterkkausta varten). Hieman aina pelottaa kissan noihin isompiin operaatioihin vienti, meillä nyt ei onneksi rotu ole "riskiryhmää" näissä ja tosiaan Ruskaa lukuunottamatta ovat olleet ennenkin nukutettuina onnistuneesti. Pahimmillaanhan meillä on jouduttu nukuttamaan Ellan 8-viikkoinen pentu - silloin kyllä hirvitti ihan kamalasti, kun alle kilon painoista pientä kissaa lähtivät nukuttamaan jotta saivat tutkittua ja hoidettua verta vuotavan tassun (antura haljennut).
Aika nuorena teillä on tosiaan ollut poistettavaksi asti hammaskiveä. Meillä Onnilta poistettiin hammaskiveä ensimmäistä kertaa muistaakseni vasta 5-vuotiaana, vaikka mielestäni sille on aina kerääntynyt hammaskiveä runsaasti. Toivottavasti ei tarvitsisi jatkossa teidän käydä hampaidenputsauksessa!
Voi että. Ymmärrän hyvin, että 8-viikkoisen pennun nukuttaminen on erityisen pelottavaa! Nehän ovat niin pieniä!!
PoistaOn kyllä Liljalla harvinaisen paljon hammaskiven muodostumaa. Nyt harjataan hampaita päivittäin kotona, jottei tarvitsisi mennä hammaslääkärille uudestaan vielä piiiiitkään aikaan.