maanantai 23. toukokuuta 2016

Syökää kanaa!

Ruusu:
Parasta, mitä tiedän, on raaka kana kaikissa muodoissa. Useimmiten saamme kanaa suikaleina, mutta joskus emäntä kiusaa meitä antamalla kanansiipiä. Siivissä onkin hieman enemmän jyystämistä.


Kun saan kanansiiven syötäväkseni, murisen ja rouskuttelen. Syön siiven kaikkieen päivineen. Ensin kuorin siivestä nahat ja lihat. Lopuksi rouskuttelen luita kuin sipsejä.


*Rousk, rousk*

Tässä vielä video todisteena rouskuttelusta ja murinasta.Antavatko ihmiset teille ikinä raakoja kanansiipiä?

25 kommenttia:

 1. Nammam 😸 Mikä maiske, rouske ja onnellinen rutina 😻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Joskus emäntä kyllä katsoo vierestä, että onko kaikki kunnossa, kun rouske ja rutina on sen verran äänekästä...

   /Ruusu

   Poista
 2. Oon aina vaan kypsennettynä tarjonnut, jotenkin aatellu ettei raakana saa antaa, voi missä pimennossa oon ollu :P Ja toinen, eikö pienistä luista ole vaaraa? Nimim. Tietämätön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Unessakahlaaja!

   Heti alkuun täytyy myöntää, etten ole raakaruokinnan asiantuntija - semmoinen löytyy esimerkiksi Pikkupetojen blogista. Piivi on kirjoittanut esimerkillisen tekstin raakaruokinnasta tässä: http://pikkupeto.blogspot.fi/2012/12/kissan-luonnonmukainen-ruokinta.html

   Piivin tekstiä mukaillen kissalle tulisi antaa kaikki ruoka raakana (paitsi järvikalat, joissa matovaara, ellei sitten pakastimen kautta käytä), koska kypsennys tuhoaa elintärkeää tauriinia. Kypsennyksessä tauriinin menetys voi olla jopa 70 %. Myöskään salmonellaa ei tarvitse pelätä, koska se ei vaikuta kissaan kissan nopean ruuansulatusjärjestelmän vuoksi.

   Pehmeitä luita, kuten kananluut (kaula, siipi, ranka), voi kissalle antaa mutta vain raakana. Raaka luu sulaa kissan suolistossa. Kypsennettynä luusta muuttuu vaarallinen terävine kärkineen eikä luu sula suolistossa. Huomioitavaa on myös se, että raa'at kananluut sopivat kissoille muttei misään tapauksessa koirille. Koirien ruoansulatus eroaa kissan ruoansulatuksesta merkittävästi, vaikkakin molemmat ovat alkujaan lihansyöjiä.

   Piivi voinee tarkentaa vastaustani, jos tähän kommenttiin kompastuu :)

   Poista
  2. Mui! Kiitos! ♥ Ensimmäinen kappale juurikin noin, toiseen kappaleeseen hieman korjausta sen verran, että kypsä broilerinluukin on ok, mutta toki mieluummin tarjoilu raakana. Broilerit teurastetaan nuorina, jolloin luut ovat pehmeitä ja kypsänäkin varsin höttöistä. Sulaa suolistossa ainakin teoriassa, luun haitallisuus on pohjautunut tuohon sälöytymiseen. :) Koirapuolella on käytännön osalta löytynyt ristiriitaisia kokemuksia kypsien luiden sulamisesta. Voi olla yksilökohtaista eroa tai sitten kyse on luun määrästä tai kypsennytavasta. En ole lähtenyt asiaa tutkimaan kun en suosittele kypsiä luita, vaikkei niistä olisikaan haittaa. :)

   On puhuttu erääseen tutkimukseen vedoten, että vaarallisten säleiden aikaansaamiseksi isompienkin (ja aikuisten, mm. kana) luuta pitäisi kypsentää hyvin pitkää aikaa, vähintään useita tunteja (olikohan peräti 48 h?).

   Koiran ja kissan ravitsemuksessa on joitain eroja, mutta luiden osalta se on sama, eli koirillekin niitä voi tarjota. :) Tietenkin vain, jos koira osaa syödä luut tarpeeksi rauhallisesti ilman tukehtumisvaaraa. Olen kuullut rottweileristä, joka ahmaisee broilerinsiivet pureksimatta, joten niitä ei voi sille antaa, vaan koiruli saa isompaa luuta, joka ei mene purematta alas, tai toisenlaista kalsiumlähdettä. :)

   Poista
  3. Kiitos Piivi hyvästä täydennyksestä!

   Poista
 3. Kana on hyvää. Saan kun ihmisellä on kanaruokaa, mutta vain parhaimpia paloja kypsästä. - Pepsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, mälsää jos et saa raakaa. Se on kyllä niin mun herkkua! Vaikka kyllä mä syön kypsennettynäkin - syön mitä vaan, mitä minulle tarjoutaan :)

   T. Ruusu

   Poista
 4. Ihminen on kateellinen kaikille kanaa syövien kissojen omistajille. Mähän en tipuruokaan koske!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä? Et syö kanaa? Etpä tiedä, mistä jäät paitsi...

   /Ruusu

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Jep. Saamme raakaa joka päivä kerran kolmesta ateriasta. Raaka on parasta!

   /Ruusu

   Poista
 6. Sähän hurja peto oot! Pelottava murina tollasesta sievästä neidosta lähteekin kun on herkkuruokaa tarjolla. Mä en kyllä suostu noita luita syömään, ei vaan sovi mulle tollanen rouskuttelu.
  Ihminen kävi muuten katsoos sun veljenpoikaa Peetusta eilen, meidän blogissa on kuva siitä. Se on tosi paljon sun näköinen!
  -Pena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peetu on kyllä selkeästi sukua minulle! Ulkonäöstä päätellen ainakin.

   T. Ruusu

   Poista
 7. Meillä syödään kyllä raakaa lihaa mutta pääsääntöisesti suikaleina tai jauhiksena. Pitäisi pyytää tuota emäntää tuomaan kanan siipiä, voitaisiin joskus kokeilla osataanko niitä syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me saadaan enää harvoin lihaa jauhettuna, koska siinä on emännän mukaan turhan vähän pureskeltavaa meille. Ja on han se toki niin. Suikaleet menevät meillä vähintään yhtä hyvin kuin jauhettu - itse tykkään enemmän suikaleista, jos saan valita.

   T. Ruusu

   Poista
 8. Meillä kissat käy jo omilla ruokakomeroillaan, eli talon ruokaa syödään todella vähän. Alkuunsa söivät linnut, räksiä pääosin, höyhenineen kaikkineen, mutta nyt siivet jätetään mulle ja saattaa olla että mulle tuodaan iltapalaks rotta tai joku muu jyrsijä.
  Naapurit on jo vuosia kiitelleet kun nää tappajat pitää jyrsijäkannat kohtuullisina. :)

  VastaaPoista
 9. Meillä syödään kanaa raakana, mutta siipiä ei ole tainnut koskaan olla tarjolla. Olga suhtautuu kanaan vähän nirsoillen ja Sofilta on viety aika monta poskihammasta, joten voipi olla, että jäisivät syömättä. Menevät nyt kumminkin ostoslistalle, koska tuo oli niin nautinnollisen näköistä rouskuttelua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Rouskuttelu ja pieni murina päälle kertoo, että tykkään siivistä!

   /Ruusu

   Poista
 10. Miten voi ollakin söpöä murinaa, ritinää ja mässytystä ♥ Eikun siis petomaista, niitä kaikkea :)

  Meillä ryökäleet tykkää kanasta, kunhan se on filettä. Pah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin kyllä parhaani mukaan, että murina olisi ollut kaikkea muuta kuin söpöä ;-)

   T. Ruusu

   Poista
 11. Voi pientä Ruusua, kuinka hurja murinakisu :) Meille ostettiin kerran kanansiipiä, jota henkilökunta pilkkoi koko illan, kun ei luottanut meidän puruvoimaan ollenkaan (eikä oikein innostunut siitä ajatuksesta, että siipeä raahaillaan pitkin asuntoa). Ainakaan nuorempina ei suostuttu syömään mitään pilkkomatonta, mutta pilkottu luinen kana on tosi herkkua! Nykyisin syödään ruokamme kopassa, niin tuollainen kokonainenkin siipi voisi tulla syötyä siellä ihan siististi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emännän onneksi me ei kuitenkaan raahata siipiä pois keittiöstä. Aika hyvin me pysytään siinä kohdassa, jossa siipi on annettu. Toki keittiön lattia pitää siivota rouskuttelun jälkeen, mutta se on kuulemma sen arvosta.

   /R

   Poista
 12. Hui, on kyllä niin hyvin vartioitu siipi, ei tuollaista murinaa uskalla lähestyä! :D ♥ Meillä syödään vain broilerinkaulaa ja Raku jauhettua broilerinsiipeä. Poitsu ei tykkää kauloista ja koen siivenpalat vaikeampina aktiiviseksi kalsiumlähteeksi, vaikka poitsu niitä pureskeleekin mielellään (toisin kuin monia lihoja), mutta viime aikoina olen pyöritellyt mielessäni ostaisiko vaihteluksi molemmille siipeä palana, jotta saavat rouskutella. :) Etenkin Rakulle se tekisi hyvää kun poitsulle kertyy niin herkästi hammaskiveä. Haikulla taasen on hampaat on yhä erinomaisessa kunnossa vuodentakaisen puhdistuksen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei olla ikinä saatu kaulaa. Sitä haluttaisi kokeilla!

   T. Ruusu

   Poista