lauantai 22. huhtikuuta 2017

Henryn tasku

Ruusu:
Nyt seuraa pieni oppitunti teille ihmisille :)


Minulla on kaksi Henryn taskua (Henry's Pocket). Tiedättekö, mikä se on?Henryn tasku on kissan ulkokorvassa oleva pieni tasku tai ihopoimu. Se sijaitsee ulkokorvan juuressa korvan ulommalla puolella.

Kaikilla kissoilla on semmoiset. Tiesittekö? Tarkistapa oman kissasi korvat tarkemmin, niin huomaat!


Henryn tasku esiintyy myös joissakin muissa eläinlajeissa, esimerkiksi eräissä koiraroduuissa. Eläinlajista riippumatta ihmisellä ei vielä ole varmaa tietoa siitä, mikä on taskun käyttötarkoitus.


Korvan funktio on kanavoida ääniaaltoja välikorvaan, jossa pienet luut lähettävät ääniaaltojen värähtelyjä sisäkorvaan, jossa kuulokeskus sijaitsee.

Yleinen käsitys ja suosittu hypoteesi on, että Henryn tasku edesauttaa korkeiden ääniaaltojen kuulemista vaimentamalla matalempia ääniaaltoja erityisesti, kun kissan korva on suunnattu äänen suuntaan kuten metsästäessä tai leikkiessä. Tämä voi myös olla selitys sille, miten kissan on mahdollista kuulla saaliinsa äänen ennenkuin se haistaa saaliin hajun.


Niih. Että nyt tiedätte, mikä on Henryn tasku. Hupaisaa!

Kuinka moni teistä tiesi Henryn taskusta jo ennen tätä blogikirjoitusta?

20 kommenttia:

 1. en todellakaan tiennyt Henrystä. Aina voi oppia jotain uutta :)

  VastaaPoista
 2. Taskut on hupsut, löytyy tietysti meiltäkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on ne aika hupaisat tosiaan, vaikkain niillä on ilmeisen tärkeä funktio :)

   /R

   Poista
 3. Ei tiedetty, että sillä poimulla on nimikin! Poimu kyllä tiedettiin olevan, koska kissankorvia on tutkittu ja tarkasteltu.

  Korvan funktioon on kyllä lisäys: jos on Tärkeät Hommat ja vaatii Keskittymistä, on korvan tarkoitus olla koristeena, eikä ollenkaan kuljetella ääniä minnekään. Kissa osaa sulkea kuulonsa keskittyessään, ettei maailman äänet häiritse vaikka saalistustyötä. Mutta useimmiten korvan pitää koota ja kuljetella ääniaaltoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sillä! Ei mekään tiedetty ennen. Ja tuo Tärkeät Hommat on hyvä lisäys ihmisten yleissivistykseen!

   T. Ruusu

   Poista
 4. Kiva kuulla että niillä taskuilla on nimet ja oikein tarkoituskin. On toki huomattu ne ja joskus on tosiaan tullut mieleen, miksiköhän siinä sellaiset on.
  Olga litistää joskus korvat tosi tiukasti päätä pitkin ja varmaan silloin on Tärkeitä Hommia, kuten Friede ja Figo tuossa edellä kertoivat :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Ruusu 🌹 Kylläpä olet viksu ja nyt mekin astetta tietävämpiä. Terkut ja pusut Mesiltä, Sipiltä ja Puolulta ❤️ Pusut toki myös Cocolle ja Liljalle ❤️

  VastaaPoista
 6. Olipas hyvä tietoisku. Olen kyllä tuon "lokeron" kissan korvassa monta kertaa huomannut, muttei koskaan tullut mieleen pohtia, mikä se itse asiassa on. "Henryn tasku" siis. Miksiköhön nimi on juuri "Henryn tasku"? Varmaan jonkun Henryn mukaan nimetty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa. Sitä emme tiedä, miksi se on juuri Henryn tasku. Varmasti henkilön mukaan, joka taskun funktiota on tutkinut tai jotain :)

   T. Ruusu

   Poista
 7. Tulihan uutta tietoa! Täälläkin on tarkasteltu noita "repeämiä", mutta ei ole tullut tutustuttua aiheeseen sen enempää. Nyt ollaan taas viisaampia, kiitos Ruusun. :)

  VastaaPoista
 8. Oho. Tasku tuttu, nimi ei. Erittäin sivistävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Mä olen itse sivistyksen esikuva :D

   /Ruusu

   Poista
 9. Mielenkiintoinen hypoteesi! Nuo taskut on niin hassu yksityiskohta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovatkin! Hypoteesi vaiko totuus - siinäpä vasta pähkinä ;-)

   /Ruusu

   Poista
 10. Tiedetään taskut, muttei nimeä. Kiitos tietopläjäksestä :)

  VastaaPoista