sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Lisää pissajuttuja – kissanhiekat testissä

Coco:
Kolme viikkoa sitten minulla todettiin pissatulehdus. Söin kiltisti antibiootteja ja kuurin loputtua kävin nyt viikolla eläinlääkäritädillä kontrollissa. Pissanäytteestä ei löytynyt mitään poikkeavaa, joten olen taas terve.

Pissajutuilla kuitenkin jatketaan, koska olemme aiemmin testanneet kahta uutta kissanhiekkalaatua, joista kirjoitamme nyt loppuraportin.


Testihiekat ovat Cat's Best ÖkoPlus ja Naturalia Superpahna olkikuivike. Molemmat ovat luonnon tuotteita ja ne voi myös hävittää vaikka kompostoimalla.

Ennen testiä meillä oli käytössä paakkuuntuva mikrohiekka, vaihdellen Compact Care ja Extreme Classic -tuotemerkkien välillä. Näissä hiekoissa olemme arvostaneet hiekan koostumusta ja paakun lujuutta. Hajustamaton hiekka tuoksuu raikkaalta, eikä pissojen tai kakkojen hajut juurikaan pääse läpi. Hajustetut hiekat tuoksuvat hieman voimakkaammalta, mutta tuoksu on kuitenkin ihmisen nenään maltillinen.

Mikrohiekat pölyävät hieman. Silmämääräisesti väittäisimme, että Extreme Classic pölyää hieman vähemmän kuin Compact Care. Koska sekä Lilja että Coco kärsivät astmasta päätimme kokeilla ÖkoPlussaa ja olkikuiviketta, josko nämä pölyäisivät vähemmän ja siten rasittaisivat hengitystä vähemmän.

Myös mikrohiekan hävittäminen kolmen kissan jäljiltä talousjätteen seassa on pistänyt miettimään, olisiko mikrohiekalle olemassa ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.


Vasemmalla oleva ÖkoPlus on puristettu puuaines ja rakeet ovat mikrohiekkaan verrattuna isompia. Raekoko on kuitenkin kristallihiekkaan verrattuna pienempi. Oikealla oleva olkikuivike on puolestaan pehmeää silppua.


Sekä ÖkoPlus että Superpahna olkikuivike tuoksuvat hyvältä. ÖkoPlus tuokuu puulta ja tuoksu on ihmisen mielestä suhteellisen vahva. Olkikuivike tuoksuu oljelta tai kuivatulta ruoholta. Tuoksu on ÖkoPlussaan verrattuna miedompi.

ÖkoPlus pölyää hieman, kun sitä kaataa säkistä vessaan. Olkikuivike ei pölyä lainkaan. ÖkoPlus pölyää myös jonkin verran, jos hiekkaa kaivaa antaumuksella pissalaatikossa (esim. kissan toimesta tai vessaa putsatessa lapiolla). Olkikuiviketta on sen silppumaisuuden takia vaikea kaivaa ainakaan lapiolla. Kissantassut kylläkin pääsevät kaivautumaan silpun sekaan, mutta kokeiluajan aikana oli havaittavissa, että kissat kaivoivat vähemmän olkikuivikesilppua kuin koostumukseltaa rakeista ÖkoPlussaa.


Pissapaakkutesti on kuitenkin selvä. ÖkoPlus tekee selkeän ja kiinteän paakun, joka on helppo kalastaa lapiolla pois kissanvessasta. Olkikuivikkeen paakku sen sijaan menee erittäin helposti rikki, ja paakku nousee vessasta useassa osassa.


Mikrohiekkaan verrattuna ÖkoPlus-paakku on heiveröisempi, mutta oikealla tekniikalla paakun saa helposti lapioitua pois vessasta kokonaisena. Mikrohiekan ehdottomia etuja onkin todella kova ja kiinteä paakku, ja ÖkoPlus on sille hyvä vastus.

Pissanhaju peittyy molemmilla testituotteilla hyvin. Toki meidän taloudessa ei ole poikakissoja, joten meillä ei tullut testattua peittääkö testihiekat myös kollinpissan hajun.

Kaksi kissa kolmesta jättää kakan peittämättä ÖkoPlussassa, joten kakat haisevat ja vaativat välitöntä siivoamista, kun hajun huomaa. Olkikuivikkeeseen kissat eivät testijakson aikana tehneet kakkostarvetta, joten se puoli jäi testaamatta.

YHTEENVETO TESTITULOKSISTA

Cat's Best ÖkoPlus

+ miellyttävä tuoreen puun tuoksu
+ kiinteät pissapaakut
+ peittää kissanpissan hajun (kollinpissaa ei testattu)
+ raekoko on pienehkö vaikkakin mikrohiekkaan verrattuna isompi
+ pissapaakut voi hävittää kompostoimalla
+ kakat voi hävittää suoraan vessapyttyyn
+ kissanvessasta ulostulleet rakeet on helppo siivota
+ puurae on kevyttä ja pussin kantaminenon helppoa
+ riittoisa
– pölyää hieman
– kissat eivät välttämättä peitä kakkostarpeitansa

Naturalia Superpahna olkikuivike

+ miellyttävä oljen tai kuivatun ruohon tuoksu
+ peittää kissanpissan hajun (kollinpissaa ei testattu)
+ ei pölyä
+ silppumainen koostumus on pehmeä
+ pissapaakut voi hävittää kompostoimalla
+ kakat voi hävittää suoraan vessapyttyyn
+ olkikuivike on kevyttä ja pussin kantaminenon helppoa
+ täysin kotimainen tuote!
– pissapaakut hajoavat erittäin helposti
– kissat eivät tehneet kakkostarvetta olkikuivikkeeseen testiajan aikana
– olkisilppua ei ole helppoa siivota kissanvessan ulkopuolelta (pitää imuroida)

Vertailukohde: Extreme Classic

+ miellyttävä tuoksu
+ erittäin pieni hiekkamainen raekoko
+ erittäin kiinteät pissapaakut
+ peittää kissanpissan hajun (kollinpissaa ei testattu)
+ kissat peittävät myös kakkostarpeensa, jolloin myös kakan haju peittyy
+ erittäin riittoisa
– pölyää jonkun verran
– kissanvessasta ulostullut hiekka on pienen koonsa puolesta vaikea siivota
– kosteena hiekka jättää laatialle valkoisia läikkiä
– pissapaakut ja kakat pitää hävittää talousjätteen seassa
– mikrohiekkapussi on todella painava ja vaikea kantaa

Testijakson jälkeen Kermakuppilassa siirryttiin ÖkoPlussan käyttäjiksi. Siirtyminen tehtiin vaiheittain lisäämällä ÖkoPlussaa mikrohiekan sekaan.

Yksi painavampia syitä kissanhiekan vaihtamiseen ÖkoPlussaan oli, että saamme pissapaakut hyvin kierrätettyä omassa talousjätekompostissamme. Itse asiassa ratkaisu on optimaalinen, koska nyt ei enää tarvitse ostaa kompostikuiviketta tai kompostiherätettä (ureaa) kalliilla rahalla. Saamme samat kompostin elinvoimaisuuteen tarvittavat ainesosat kissojemme tuottamana. Win-win-yhteistyö koko perheen voimin!

Minkälaista hiekkaa teillä käytetään ja onko teillä kokemusta erilaisista kissanhiekoista?

--
Blogiyhteistyö – Naturalia Superpahna olkikuivike on saatu ilmaiseksi tuotetestiä varten. Muut tässä kirjoituksessa mainitut tuotteet olemme hankkineet itse. 

16 kommenttia:

 1. Kiitos kattavasta reportista !
  Meillä on nyt vuosia ollut käytössä Greenwoods/ÖköPlus Zooplussan tarjousten mukaan. Koen sen miellyttäväksi itselleni ja kissoille. Ja luonnolle. Meilläkin kun tuota tavaraa tulee 4 kissan takapäästä niin on se aika valtava tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useamman kissan taloudessa pissan ja kakan siivoaminen käy jo työksi ja jätteiden määräkin on jo tuntuva. Mikrohiekkaa käyttäessämme olen aina potenut vähän huonoa omatuntuoa kaatopaikalle lähetettävän kissanjätteiden määrästä. Nyt saatiin onneksi siihenkin ratkaisu, joka on kaikkien etujen mukainen.

   T. Emäntä

   Poista
 2. Kiva raportti, kiitos! Olkikuivikkeesta en ole koskaan kuullut; vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ököplussa oli meillä käytössä ennenkuin muutimme tänne kauas lemmikkiliikkeistä. Sitten testasimme rautakaupamme Hotti-pellettiä ja siihen on nyt jämähdetty. - Emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaapa hyvät :) Tuo olkikuivike on uusi juttu eikä sitä vissiin vielä kovin monessa liikkeessä vielä ole myynnissä (en ainakaan ole nähnyt). Kannattaa kurkata jälleenmyyjät kotisivuila www.naturalia.fi. Uskoisin, että olikuivike sopii hyvin kissoja pienemmille eläimille kuten marsuille, gerbiileille ja vaikkapa hiirille. En tosin ole varma, kun meillä ei ole kissaa pienempää kotieläintä ;-)

   T. Emäntä

   Poista
 3. Öko Plus on meillä käytössä ja Extreme Classicia on testattu, ja voidaan kertoa, että ei kollinpissa meillä näiden kanssa haise, eli hyvin nämä peittävät myös kollituoksut. Tuollaisesta olkikuivikkeesta ei oltu ennen kuultu, jos paakut olisivat kiinteämmät, saattaisimme kokeillakin joskus.
  -Pena, Punkku ja ihminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että ÖkoPlus ja Ecxtreme Classic pitävät myös kollinpissan hajun. Olkikuivikkeen isoin miinus meidän testissä oli juuri tuon paakkuun pitämättömyys. Muuten olisi ollut varteenotettava tuote meillekin!

   /Emäntä

   Poista
 4. Täällä sama kehityssuunta, meillä vaihdettiin mikrohiekasta ÖkoPlusaan vuosi sitten. Sekajätteeseen pissapaakut pitää kuitenkin laittaa, kun ei taloyhtiön biojätteeseen käsittääkseni saa laittaa eläinten tuotoksia, mutta kevyemmän tavaran tuominen ja vieminen sujuu paljon helpommin. Ököplus kyllä pölyää mielestäni aika paljon ja ajoittain astmaatikko-Liekki yskii kaivellessaan laatikossa. Ja Lempi ei peitä kakkaansa! Tosin en muista peittelikö mikrohiekallakaan. Ihan mahtavan kätevää teillä tuo kompostijuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Satu! Voi hyvinkin olla, että taloyhtiön kompostiin ei eilänten jätöksiä mieluusti oteta. Uskon kuitenkin, että tarkoittavat sillä ensisijassa kakkaa. Komposti tarvitsee toimiakseen ureaa, joka pistää mikrobit liikkeelle ja muuttaa talousjätteet vähitellen mullaksi. Kompostiheräte on teollisesti käsiteltyä ureaa - muoto on siis vain erilainen. Meillä seisoo omalla pihalla suljettu talouskomposti, joten sinne niitä pissapaakkuja on hyvä laittaa.

   /Emäntä

   Poista
 5. Kiva lukea tälläisiä vertailuja. Meillä ollut jo 2 vuotta käytössä ÖkoPlussa, sitä ennen kokeiltiin kyllä molemoia kirjoituksessa mainittuja mikrohiekkoja. Mikäköhän tussa Ökossa on, kun meidänkään kissa ei pökäleitään sen kanssa peitä?
  Ökon pussissa taitaa myös lukea että myös pissapaakut saa vetää pöntöstä, kunha nensin antaa liota kunnolla ja näin minä olen tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko syynä kakkostarpeen peittämättäjättäminen se, että raekoko kuitenkin on suhteellisen iso verrattuna mikrohiekkaan? Pussissa tosiaan lukee, että voi vetää pöntöstä alas, mutta itseäni ajatus hieman hirvittää, että putket menisi kuitenkin tukkoon. Ja talouskompostissa kierrättäminen toimii meillä hyvin.

   /Emäntä

   Poista
 6. Meillä myös on öko plus käytössä, oli myös silloin kun taloudessa oli toimiva kolli, ja hyvin piti kaikki kollin aromitkin kurissa.
  Pölyäminen ja kulkeutuminen tassuissa on niitä miinuspuolia, mutta plussiin verrattuna pientä.

  Mua noissa mikrohiekoissa ja iso rakeisemmissa perinteisissä harmaissa kissanhiekoissa rupesi aikanaan ärsyttämään se, että se bentoniitti, mistä ne tehdään, tuodaan lähes poikkeuksetta Pohjois-Amerikasta. Sitten kissa pissii siihen hiekkaan ja se hiekka päätyy talousjätteen mukana kaatopaikalle tai jätteenpolttolaitoksen päänsäryksi. Nämä puupohjaiset tehdään sentään vähän lähempänä ja palavat paremmin siellä polttolaitoksessa. Toi kompostihan on teille ihan loistava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ÖkoPlus tuntuu oleva yllättävän yleinen kissanhiekka - ainakin näiden kommenttien ja Facebookissa käydyn keskustelun perusteella. En tiennyt, että betoniitti raahataan Pohjois-Amerikasta saakka. Pelkästään betoniitin hävittäminen toi minulle henkistä tuskaa, ja puuaineksen kompostointimahdollisuus on siihen kuin yötä ja päivää.

   T. Emäntä

   Poista
 7. Meilläkin vaihtui mikrohiekka öko-plussaan viime kesänä. Juurikin tässä lueteltujen syiden takia: voi hävittää kompostissa, kevyempi kantaa (koska ei ole autoa jolla roudata), kakat voi hävittää vessanpönttöön ilman huolta viemärin tukkeutumisesta, ja mielestäni pitää hajua paremmin kuin mikrohiekka (leikkaamaton kolli). Lisäksi tuntui, että mikrohiekka kulkeutui ragdollin varvaskarvoissa ympäri kämppää, kun taas puurakeet isokokoisempina pysähtyvät vessanedusmattoon.

  VastaaPoista
 8. Olkikuivike vaikutti kiinnostavalta vaihtoehdolta.

  Meilläkin käytössä Ököplus. Ollut myös kollihajujen takia lavantelintuoksuinen Extreme Classic. Molemmat pitävät hajut. EC:n kulkeutuvuus alkoi ärsyttää. Laitan Ökön paakut kaupungissa vessasta alas, maalla kompostiin. Vielä ei ole viemäri tukkeutunut, vaikka talo on Suomen suuriruhtinaskunnan ajalta.

  -ihminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile rohkeasti olkikuiviketta kolleillasi. Tyttärellämme on kaksi kollia, ja Super Pahna imee hyvin hajut. Kuivike on riittoisaa huonosta paakusta huolimatta. Hyvin maatuvaa ja viemäreissäkin kulkee hyvin. Pieni kynnysmatto kissanvessan edessä on kätevä, tassuihin tarttuneet kuivikerippuset jäävät siihen.

   Poista
 9. Tosi mielenkiintoinen ja hyvin raportoitu! Tykkään erityisesti näistä luonnonmateriaalia olevien hiekkojen arvosteluista, sillä meillä ei niitä ole ollut eikä tule, vaikka ekologisuus olisikin tosi iso plussa. Ekologiset hiekat alkavat haista nopeammin ja laiskana en jaksa pestä laatikoita ja vaihtaa koko hiekkoja useammin kuin mitä mikrohiekalla tarvii.

  Molemmat noista arvostelun luonnonhiekoista näyttää tosi miellyttäviltä, paakkuero on tosin valtava. :D

  VastaaPoista