perjantai 2. kesäkuuta 2017

Sikaripunkki kylässä

Lilja:
Tiedättekö, mulla on leuassa ja nenän pielessä pieniä salamatkustajia. Nimittäin sikaripunkkeja! Yök!

Olin edelleen hoidossa emännän äidillä neljä viikkoa sitten, kun emäntä yhdellä visiitillään huomasi, että mun alaleuasta oli lähtenyt vähän karvaa. Karvaton alue punoitti myös hieman. Emäntä putsasi septidinillä ja laitoimme päälle kortisonia – mikä oli vikatikki, saimme myöhemmin tietää. Punoitus kuitenkin laski, joten ei stressattu asiaa sen enempää.

Pari viikkoa sitten emäntä huomasi, että leuassani on aknea. Lähdettiin sitten putsaamaan sitä DermaBens-shampoolla, septidinillä ja aringonhattu-uutteella.


Karvaton alue kuitenkin levisi pian yläleukaan ja toissa iltana emäntä löysi myös patin nenänpielestäni. Patti oli käytännössä rupi ja kun sitä rapsutti, se irtosi jättäen patin paikalle karvattoman hieman punertavan läikän.


Saimme ajan luottoeläinlääkäriasemallemme Catvet-kissaklinikalle eilen illalla, ja mikroskoopilla tutkitusta raapenäytteestä selvisi hyvin pian, että ihoa ärsyttää sikaripunkki!

Kissoilla tunnetaan kaksi eri sikaripunkkia: Demodex cati ja Demodex gatoi. Demodex catilla on mikroskoopilla katsoen pitkä häntä, kun Demodex gatoi on käytännössä hännätön. Demodex cati elää luontaisesti hiuskarvan tupessa eikä se ole tarttuva. Demodex gatoi elää ihossa, kutiaa kovasti ja se on myös hyvin tarttuva.


Mikroskooppikuvassa yllä näette neulan osoittamassa kohdassa raapenäytteestäni löytyneen pitkähäntäisen Demodex cati -sikaripunkin. Ainakin emännälle se oli helpotus, ettei tartuntavaaraa ole. Talouden muita kissoja ei tarvitse käsitellä, eikä koko taloutta tarvitse pestä.

Sikaripunkit ovat kissalla harvinaisia ja infektioon liittyy usein vastustuskyvyn heikkeneminen eli kissalla on ensin jokin muu yleiskuntoa heikentävä sairaus. Mun tapauksessa kyse on hyvin suurella todennäköisyydellä astmalääkkeen (kortisonin) käytöstä inhalaatiomaskilla. Inhalaatiomaski falskaa sen verran, että lääkerippeitä (kortisonia) tulee kasvoille nenän ja suun ympärille. Kortisoni heikentää ihon omaa vastustuskykyä, mikä antaa sikaripunkille mahdollisuuden lisääntyä. Ja sitten emäntä levitti ärtyneelle iholle vielä KORTISONIvoidetta, niin arvatkaa paheniko vaiva entisestään! Myös stressi voi vaikuttaa yleisen vastustuskyvyn heikkenemiseen. Pari viikkoa sitten havaittu akne alaleuassa liittynee myös talin liikaeritykseen, jonka on aiheuttanut karvatupessa asustavat sikaripunkit.

Kissan Demodex cati -sikaripunkki tarttuu kissanpennulle jo sen emolta, ja suurimmalla osalla kissoista on sikaripunkkitartunta. Suurimmalla osalla tartunta ei oireile mitenkään, mutta vastustuskyvyn alentuessa sikaripunkit voivat lisääntyä aiheuttaen karvattomia ja tulehtuneita ihoalueita.

Luontaisesti karvatuppeessa esiintyvälle Demodex cati -sikaripunkille ei ole varsinaista hoitoa, eikä tavanomaiset ulkoloislääkkeet siihen pure. Hoito muodostuu mahdollisen altistavan sairauden (esim. immuunikadon, leukoosin, sokeritaudin) hoidosta, immuunipuolustuskykyä tukevista lääkkeistä sekä ihonhoitovalmisteista. Kortisonivalmisteita ei saa käyttää sikaripunkin hoidossa.

Eläinlääkärin suosituksesta lopetamme astmalääkityksen kesän ajaksi. Astmani on ollut hyvin hoidossa jo kuukausia ja monelle kesä on muutenkin astman kannalta parempi kuin kuiva ja kylmä talvi. Jos astmaoireita alkaa esiintymään, saan kortisoniannoksen toistaiseksi pillerinä suun kautta, ettei inhalaatiomaskia tarvitse käyttää.

Luonnollisesti Tallinnan kissanäyttely nyt tulevana lauantaina jää osaltani väliin, kuten myös sitä seuraavana viikonloppuna järjestettävä ERY-SYDin näyttely Espoon Vermossa. Eihän sinne näyttelyyn voi mennä naama karvattomana!

Toivottavasti iho paranee pian ja karva kasvaa nopeasti takaisin!

Ps. Jos haluat lukea lisää sikaripunkista ja erityisesti Demodex cati ja Demodex gatoi -sikaripunkkien eroista, suosittelemme Mar Vista Animal Medical Centerin artikkelia aiheesta. Tämän blogikirjoituksen suomenkielisiä lähteitä ovat Eläinlääkäriin.fi ja Sari Haikan kirjoittama kirja Kissan uusi kotilääkäri. Mikroskooppikuva on Catvetin.

10 kommenttia:

  1. Onpa ikävä vieras, kun tuolleen vie karvat mennessään! Toivotaan, että pian on turkis entisessä loistossaan.

    VastaaPoista
  2. Olen kuullut ettei sikarit ole ihmisillekään terveellisiä; toivottavasti sä pääset sikarista pian eroon kaunis Lilja! - Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sikaripunkki elää luontaisesti myös ihmisessä ja koirassa. Näin olemme ainakin ymmärtäneet. Tätä blogikirjoitusta varten opiskelimme kuitenkin ensi sijassa kissojen sikaripunkeista :)

      T. Lilja

      Poista
  3. Vai on sitä tuollainenkin mönkeröinen olemassa. Aina sitä oppii uutta. Onneksi syy ihovaivoihin selvisi ja pikaista paranemista ja karvan kasvua Liljalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Harvemmin ihovaivoihin löytyy selkeä oire, joten siinä mielessä hyvä.

      /Lilja

      Poista
  4. Onpa ikävä salamatkustaja! Ja kurjaa, että teillä jää kahdet näyttelyt väliin tämän vuoksi. :/ Onneksi siellä etelässä on kuitenkin sen verran näyttelyitä, ettei tarvi lähialueelta koko vuoden näyttelyitä tämän vuoksi kuopata. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä. Toivottavasti iho paranee pian ja salamatkustajat ottavat hatkat!

      T. Lilja

      Poista
  5. Hitsi. Onneksi teillä on ollut tarkkaavainen emäntä!

    VastaaPoista