lauantai 22. heinäkuuta 2017

Pikkuriiviöiden ruokajuttuja

Ruusu:
Emäntä kävi katsomassa mun sisarpuolia Redcheetah's-kasvattajalle. Meillä on siis sama äiti, Redcheetah's Aurora. Pentuja syntyi kaikkiaan kolme, kaikki riistanvärisiä tyttöjä.

Kuvaushetkellä pennut olivat kolmen viikon ikäisiä. Aika söpöjä eivätkö olekin?

Pennuille aletaan tarjoamaan kiinteää ruokaa 3-4 viikon iässä. Alla maukkaaksi ja meilläkin toimivaksi testattu pienen pennun ensimmäinen kiinteä ruoka.

Pikkuriiviöiden keitos

1 rkl voita
600 g maustamatonta broilerin tai kalkkunan suikaleita
400 g seitiä
1/2 dl kaurahiutaleita tai -leseitä
vettä

Sulata voi kattilassa. Lisää suikaleet. Haudata melkein kypsäksi. Lisää nestettä ja paloiteltu seiti, ja jatka haudattamista. Lisää loppuvaiheessa kaurahiutaleet tai -lese. Jos tarpeen, lisää seokseen kalkkia, vitamiineja ja .

Keitos sopii erinomaisesti pakastettavaksi, jolloin sopivankokoiset annospalat voi sulattaa myöhempiä ruokintakertoja varten.

Ohje on julkaistu kissa-aiheisessa lehdessä vuonna yksi ja kaksi. Ohje on kirjoitettu puhtaaksi kellertyneiden paperikopioiden pohjalta.

17 kommenttia:

 1. Ei kauraa tai muutakaan viljaa kissalle... lihansyöjä kyseessä, viljat on pahaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaura on tässä tapauksessa tarkoitettu hellivänä kuituna vatsalle, kuten pienestä annosmäärästä huomaa. Lihaa (kalaa ja kanaa) on eniten ja sekin kypsennetty vielä näin ensiruokana. Onhan sitä viljaa ja muuta kuitua myös hiirien vatsoissa, josta se kulkeutuu myös kissaan tämän syödessään saalistamansa jyrsijän. Ohje on vanha (ennen raakaruokainnostusta) ja sitä sopii muunnella oman ajatusmallin mukaiseksi.

   Poista
 2. No on vähän enemmän kuin "aika" söpöjä... :D

  VastaaPoista
 3. Voi ihania pikkuisia! Ja ruoka kuulostaa herkulliselta, vois meidän pojatki tykätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuriiviöille tämä keitos tuntuu maistuvan. Keitetty kana ja kala tuoksuvat hyvältä ja ilmeisesti on myös maittavaa.

   Poista
 4. Kaura on tuossa varmasti vatsan toiminnan takia, kuitulisänä. Mun ohjeessa käsketään hauduttamaan toi kaura varmasti kypsäksi, joten voisi lisätä jo aiemminkin. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuitulisänä kyllä vatsan toimivuuden kannalta. Ja varmasti voi kauran halutessaan lisätä keitokseen jo aiemminkin.

   Poista
 5. Meillä (aikuisille kissoille tosin) lisätään ruokalusikallinen kauralesettä ruokaan aamuin illoin. Sekoittuu raakaan jauhelihaan ja sydänsilppuun runsaan veden kanssa aivan hyvin ja maistuu kissalle aivan kohtuullisesti. Aina siitä osa kuppiin jää, mutta menee sitä kissaankin.

  Ja niin, kuitulisähän se. Tulee eläinlääkärihommia, ellei tavarantoimitukset ole riittävän säännöllisiä... Ja eläinlääkäri meitä kauralesettä neuvoi antamaankin, ja kertoi jopa annostuksen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lisätään myös aikuisten kissojen raakaruoka-annoksiin kuitua. Tosin ei kauraa tai kauraleseitä vaan psylliumia, pellava- tai chiarouhetta. Olemme huomanneet, että etenkin Ruusun vatsa on herkkä ja tarvitsee raa'an kanssa, jotain kuitua, ettei vatsa mene solmuun. Isosta kuitumäärästä ei ole kyse, vaan hieman ruoan päälle ripoteltuna.

   Poista
 6. Aaa miten söpösiä! ♥ Tulevat pienet salamajalat. :D


  Lähinnä kaura on hiilihydraattia (60 g/100 g, kuitua 10 g/100 g), kuitulisänä parempi on psyllium (hiilareita 0 g, kuitua 85 g) tai esim. pellavansiemen(rouhe) (2,4 g, kuitua 26,4 g). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja muuten ohje kuulostaa tosi makoisalta. Aina välillä tekee mieli antaa ns. herkutteluna kypsennettyä ruokaa. Välillä tulee sorruttua laiskuuttaan purkitettuihin/pussitettuihin kana- tai tonnikalafileisiin ja etenkin Haiku on ihan hulluna. :D Sitten silloin tällöin keitettyä lohta kun Noralle ei raakana maistu.

   Poista
  2. Kypsennettynä liha on hellempi vatsalle, mikä pienelle pennulle on varmasti turvallisempi. Keitos myös tuoksuu eri tavalla kuin kylmä raaka ruoka, jolloin on helpompi opettaa pienokaiset syömään kiinteää ruokaa. Luonnollisesti myös tietyt tärkeät raaka-aineet katoavat, kun liha kypsennetään, ja siksi kyse onkin ensiruoasta, jolla totutellaan kiinteään. Myös aikuisille annamme hieman kuitulisää raa'an kanssa. Ensisijassa meillä chia- ja pellavasiemenrouhetta.

   Poista